HOBİDEŞLER

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ


          Bugünlerde en favori evcil hayvan yetiştirme araştırmalarından biri, yumurta tavuğu üzerine. Bir miktar bahçesi ve ilgisi olan insanlar, öncelikle hobi, daha sonra taze ve günlük yumurta yeme hevesiyle bu alana ilgi duyuyor. Ben de yakın zamanda bu hevese kapılmış olanlardanım.Yetiştirip yumurta üretmek ve 1 TL den satmak, ya da yeterince büyütüp keserek kilosunu 25 TL den tanıdıklarıma satmak hayali ile girdiğim bu işte yaşadığım deneyimlerden bazılarını aktarmak isterim sizlere.
          Ne olacak ki,  alt tarafı bir kümes ve biraz yem gerisini onlar topraktan bulur diye başlanan tavuk yetiştiriciliği, bağlılığa varan ve bazı günler çok hüzünlü biten sonuçlar doğurabiliyor. Henüz yapmadım ama sanırım yakında isim bile verebilirim yumurta tavuklarıma. İnternette gezerek bulduğum ilanlarından birine giderek yumurta makinesi olarak bilinen 10 adet Lohman Brown cinsi  tavuklardan alıcam. Satıcı arkadaşın evine gittiğimizde kümesinde yüzden fazla tavuk vardı ve bize seçmemizi söyledi. İçimden gülüyorum ama belli de etmek istemiyorum. Anlamam ki. Neyse " abi sen seçiver ben girmek istemiyorum şimdi aralarına" diyerek, seçtiklerine de "hah tamam abi o olur, güzel" gibi sözlerle teşvik ediyorum tabi. Neyse tavuklarımızı alıp geldik eve. Daha kümes hazır değil... Ne yapalım? Aynı bahçede yaşadığımız kuzenimin kümesine koyduk. Bir paçalı tavuğu, bir de horozu var. Ertesi güne kadar, horoz da bayram eder bari dedik.Ertesi gün kümesimi, çevresinde gezinebilecekleri telle çevrili bölümü v.s. hazırlayıp, tavuklarımı kendi kümesime aldım. Karşılarına geçip oturdum, baya merak. İki gün sonra 2 hasta ve ölüm. Çok can sıkıcı felç geldi ikisine. Hemen diğerlerini ayır,  kireçle, sularına sirke, aspirin, kümesi dezenfekte et. Neyse diğerlerini kurtardım. 
Netice tavuk yetiştirirken en önemli şeyin hijyen ve bakım olduğunu, bu havanların hastalığa, yer değişimine, havaya suya bu kadar tepki verdiklerini yeni yeni öğrenmeye başladım. Ama çok alışacağınız kesin. Bazen çok akıllı olduklarını düşünebilirsiniz. Yumurta tavuğu deyip geçmeyin hasta olan ve durgunlaşanın hemen başına toplanıyorlar, onun ağzını gagalayıp yalıyorlar. Belki de hastalıklar bu nedenle daha çabuk yayılıyor. Ben gözümle hasta olup hiç kıpırdamadan duranı ayağıyla dürtenini bile gördüm. Kaldırmaya çalışıyordu. Velhesıl tavukları alalı 1,5 ay oldu daha 1 tane yumurtasını göremedim. 
          Yumurta tavuğu alıp bakmak isteyenlere önerim, onları evcil bir hayvan olarak görmeleri, kümes temizliğine (özellikle kireç badanası ve yerlere kireç serpilmesi) sularına az miktarda elma sirkesi karıştırılması, iyi gözlem yapılarak keyifsiz görünen, yem yemeyen, su içmeyenlerin ayrılarak ilaçlı bakım yapılması, hususlarına dikkat etmeleridir. Atak, Atak-s, Lingorin, Lohman, Australorp tercih edilebilecek cinslerdir.
          Kalanında yumurtlamak veya yumurtlamamak onların bileceği iş :) Ama bir horoz işi mutlaka hızlandırır unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder